Kloostergangwandeling
Ontdek de stilte
Herken je dat?
Word jij soms tuut van het gekakel in je eigen hoofd?
Word je moe van het lawaai om je heen, variërend van auto’s, vliegtuigen, bladblazers, knetterende motoren tot harde beatmuziek en pingeltjes op je telefoon?
Heb je last van het geblaat en geroeptoeter van sommige mensen in de media?
Loop dan een dag mee met de Kloostergangwandeling, en ontdek wat stilte met je doet aan de hand van zwijgen, mijmeren, wandelen en schrijven.
“
Stilte is je niet laten afleiden door lawaai.
— Everdiene
Het is nooit meer stil
Het is niet meer stil om ons heen. En het is ook nooit meer stil in onszelf. Het lawaai neemt alleen maar toe; dat komt door de hoeveelheid informatie die we krijgen en de snelheid waarin wij leven.
En áls het dan een keer stil is, vullen we die stilte meteen op met geluid en getetter. Want stilte moet niet te lang duren; dan wordt die saai en soms wat ongemakkelijk. Pak jij bijvoorbeeld direct je telefoon om de tijd te doden? Of heb je wel eens in je eentje in een stil bos gelopen en schrok je van elke geluid en zag je achter elke boom gevaar?
Hoe dat komt? Tijdens stilte is er namelijk een gebrek aan prikkels. Dat kan saai zijn, je to-do-lijstje plopt weer op, kortom je gaat de tijd doden. En voordat je het in de gaten hebt, heb je de stilte verbroken.
Bijna 20 kilometer zwijgend wandelen
Hoe zou het zijn?
Hoe zou het voor je zijn om, vanuit de hectiek van alledag, je in de prachtige, stille natuur te bevinden en de rust neer te voelen dalen. Misschien herinner je je nog de stilte tijdens de lockdown en vond je die wel prettig. Hoe zou het zijn om de stilte nu eens een hele dag niet te verbreken en geen prikkels op te zoeken.
Omdat we dat samen doen, wordt het veel makkelijker. Saai en ongemakkelijk wordt de stilte niet zo gauw. Je hebt namelijk iets te doen: wandelen. Vervelen zul je je dus niet. En een gesprek met een ander voer je niet.
Ook al is stilte meer dan alleen je mond dichthouden, je kunt de stilte wel zwijgend laten spreken. Dat alleen al is weldadig. Door aandachtig stil te zijn, sta je letterlijk en figuurlijk stil bij wat écht belangrijk is in het leven.
“
Wil je de stilte ervaren? Wandel dan mee.
— Everdiene

Wat is er nodig voor stilte?
Om te beginnen een gebied waar weinig omgevingslawaai is. Dat is in Nederland vrijwel onmogelijk, maar dat lukt nog heel aardig in het noorden van Nederland; daarom gaan we naar Noord-Groningen. Verder moet je je niet laten afleiden door andere prikkels en deze zoveel mogelijk buitensluiten. Dat betekent dat we de telefoon uitzetten. Tot slot zwijgen we de hele dag en praten we dus niet.
Niets is sprekender dan de stilte
Stilte is moeilijk uit te leggen
Stilte moet je ontdekken en zelf ervaren. In de stilte doen alle zintuigen mee; deze kun je gebruiken om de stilte te proeven, zodat je al wandelend kunt beschouwen en overpeinzen, en je geest gevoed wordt.
Onderweg lees ik teksten voor over stilte en geef ik schrijf- en mijmeropdrachten. Om stimulerende ideeën en gedachten van anderen te horen, en om deze te verwerken zonder afgeleid te worden. Dat lukt in de drukte van alledag namelijk niet.
Wil je die stilte ervaren? Wandel dan mee. Neem even een pauze in de hectiek van alledag, verken de uiterlijke stilte, om de innerlijke stilte te vinden, zodat je met meer energie de volgende week kunt beginnen.
“
Neem even een pauze in de hectiek van alledag.
— Everdiene
Waarom heet dit de kloostergangwandeling?
De kloostergang, meestal in de vorm van een vierkant, is het centrum van een klooster en biedt kloosterlingen bescherming tegen warmte of regen. De kloostergang wordt vooral gebruikt voor rust en meditatie, dé plek om zwijgend te wandelen. Elke hoek van de kloostergang geeft toegang tot belangrijke ruimtes, zoals de kerk, de eetzaal, de kapittelzaal en de slaapzaal.
En wat is dan ook precies wat wij gaan doen: een kleine 20 kilometer, in de vorm van een vierkant, zwijgend wandelen. Ook wij doen op elke hoek een ruimte aan. We starten in een monumentaal kerkje. We lopen daarna naar de eetzaal voor de lunch; van daar lopen we in een rechte weg door naar de kapittelzaal, waar we schriftelijk in gesprek gaan. Op het eindpunt is het goed rusten bij onze figuurlijke slaapzaal.
Wandelen, zwijgen, mijmeren
Wat heeft Benedictus hiermee te maken?
Benedictus is meer dan 1500 jaar geleden in Italië geboren. Hij werd de grondlegger van het Europese monnikendom. Hij schreef een leefregel voor het optimale kloosterleven, de Regula Benedicti. Deze Regel is ook buiten de kloostermuren in een geseculariseerde maatschappij heel actueel en bruikbaar. De Regel gaat over onszelf en de wereld waarin wij leven. Oftewel, hoe kunnen ik, jij en wij de wereld een beetje mooier kleuren. Vanwege de grote invloed van de benedictijnse waarden op de Europese cultuur is hij in 1964 uitgeroepen tot Patroon van Europa.
Benedictus over stilte
Benedictus ontvluchtte Rome, omdat hij genoeg had van ‘het lawaai’ van de stad en woonde daarna drie jaar in een grot. Hij vond de drukte van alledag een bedreiging voor zijn innerlijk leven. In de stilte heeft Benedictus zichzelf leren kennen en zijn weg gevonden. Daarna inspireerde hij anderen hun weg te gaan. Hij heeft een heel hoofdstuk over zwijgzaamheid geschreven: wanneer, waar en waarom moet je zwijgen. Het beoefenen van de stilte is daarmee belangrijk voor de benedictijnen.

Over mij
Sinds ik in mijn eentje naar Rome ben gelopen, bestaat mijn leven uit wandelen. Wandelen zorgt ervoor dat ik mentaal tot rust kom, stiller, creatiever en milder word, brainwaves krijg, oplossingen zie, ontroerd raak en me verwonder over de pracht van de natuur.
Door met grote regelmaat in mijn eentje in de stilte dagen achter elkaar te lopen, heb ik de weldaad van stilte ervaren. Ik zoek het ook op, omdat het door de enorme hoeveelheid lawaai en prikkels die ik dagelijks voorgeschoteld krijgt, moeilijk is te krijgen.
— Everdiene
Praktische informatie
Data
10 mei 2025
7 juni 2025
Tijd
Van 9.45-17.00 uur
Afstand
± 20 kilometer
Locatie
Noord-Groningen (bereikbaar met de trein; precieze begin- en eindpunt ontvang je na inschrijving)
Hoe ziet de dag eruit?
Je komt op eigen gelegenheid naar Noord-Groningen, waar ik je op het station opwacht. We lopen naar het middeleeuwse dorpskerkje. Daar maken we kennis met elkaar, drinken we koffie/thee met een Groningse lekkernij, en geef ik je informatie over het verloop van de dag.
Onderweg lees ik teksten voor over stilte en geef ik schrijf- en mijmeropdrachten. Na de eerste opdracht praten we niet meer. We lopen daarna de kerk en het dorp uit.
Na een dik uur komen we bij onze lunchplek aan. We lunchen zwijgend in een nostalgisch bruincafé. Na de lunch en een schrijfopdracht lopen we in stilte verder over de dijk.
Na zo’n anderhalf uur rusten we even en verlaten we de dijk. Het is dan nog anderhalf uur lopen naar ons eindpunt, waar het zwijgen ook eindigt.
Tijdens een afsluitend drankje bespreken we onze ervaringen en nemen daarna afscheid van elkaar.
Met de trein zijn we in vijf minuten weer bij het beginpunt.
Inclusief
Koffie en thee met een Groningse lekkernij
Lunch
Snack
Afsluitend drankje
Notitieboekje
Schrijf- en mijmeropdrachten
Exclusief
De reis naar het beginpunt van de wandeling, en vanaf het eindpunt weer terug naar het beginpunt en naar huis.
Om rekening mee te houden
De Kloostergangwandeling vindt bij alle weersomstandigheden plaats, behalve bij extreem weer.
Houd er rekening mee dat er bij slecht weer weinig mogelijkheden zijn om te schuilen en te rusten. De tocht kan dan zwaar zijn. Onderweg is er geen OV.
Groepsgrootte
Maximaal 6 personen
Prijs
€ 125,-
Na afloop
Onderweg heeft de stilte haar werk gedaan en heb je je geest gevoed. Al wandelend heb je beschouwd en overpeinsd. In de stilte hebben alle zintuigen meegedaan en heb je deze gebruikt om de stilte te proeven.
Kijk maar waar je uitkomt, zonder vooropgezet doel en zonder oordeel over allerhande gedachten die naar boven komen. Verstil, luister naar wat je bezighoudt en vind innerlijke stilte.
Wat ik nog moet vermelden. VIA IONOI is aangesloten bij de VvKR en heeft dus ook een garantieregeling. De Kloostergangwandeling valt niet onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).
Veelgestelde vragen
-
Ja hoor, je kunt gewoon mee. Door te wandelen is het makkelijker om je mond te houden, dan als je niets doet en passief stil zit.
-
Geeft niets, kan gebeuren. Niet te veel woorden aan vuil maken. En gewoon daarna weer je mond houden en stil zijn.
-
De ervaring leert dat die behoefte niet zo groot is. Je bent tijdens de wandeling in jezelf gekeerd en geniet in je eentje van de mooie dingen onderweg. Mocht het toch noodzakelijk zijn, kun je iemand even aanstoten en hem of haar ergens op wijzen.
-
Maak er een ontspannen weekend van. Ga bijvoorbeeld op de dag voorafgaande aan de Kloostergangwandeling al naar de stad Groningen en ga de dag na de wandeling weer naar huis. Groningen is een levendige studentenstad en heeft veel te bieden. Meer informatie over de provincie Groningen vind je op: https://www.visitgroningen.nl.
-
Dat is helemaal niet raar. Als je zwijgt, krijgen allerhande gedachten de overhand, en kun je gaan piekeren en malen. De schriftelijke en mijmeropdrachten zorgen ervoor dat je gedachten wat meer richting krijgen. Bovendien zorgt wandelen voor een actief brein, waardoor deze gedachten wat getemd worden.
-
Als je nog niet eerder 20 kilometer hebt gelopen, kun je beter eerst even oefenen. Bij slecht weer zijn er weinig mogelijkheden om te rusten en te schuilen. De tocht kan dan zwaar zijn. Onderweg is er geen OV.
Interessant!
Ik heb nog een paar vragen
Waarschijnlijk heb jij nog wat vragen. Je vindt het interessant klinken, maar je wil toch nog even overleggen.
Misschien wil je de kloostergangwandeling lopen met collega’s, management, vrienden, of vul zelf maar in. Ook dat kan.
Aarzel niet om contact met me op te nemen.
Stuur een mail naar info@viaionoi.nl.
App of bel naar +31 6 59 33 25 12.
Of vul hieronder het formulier in.
Neem contact op!
Liever een heel weekend wandelen?
Wandel eens mee met een van de 12 Treden van Nederigheid.

