“Wij zijn dol op de heide, op de weide en op de natuur”
De natuur is net als zonnepanelen. Je verzamelt er energie mee. Bij zonnepanelen moet je de te veel opgewekte energie terug leveren. De energie die je in de natuur opdoet, mag je gewoon zelf houden. Hoe cool is dat.
De natuur geeft je dus direct energie en je bouwt ook nog eens een voorraad op.
—
“Wij zijn dol op de heide, op de weide en op de natuur”
Als je in de natuur bent, word je vrolijker, verdwijnt stress, kun je beter nadenken en ontstaat er ruimte in je hoofd. Positieve emoties (zoals energiek, blij, rustig, ontspannen en aandachtig) worden sterker, en negatieve emoties (zoals vermoeid, somber, gespannen, geïrriteerd en bang) worden zwakker.
Het lijkt het grootste effect op onze executieve functies te hebben. Deze zorgen ervoor dat we ons denken en gedrag kunnen overzien en sturen.
Door regelmatig de natuur in te gaan, herstel je dus. Maar dat niet alleen, je bouwt ook een voorraad op tegen de negatieve invloed van nare en stressvolle dingen in ons leven.
Hoe dat komt?
Om te beginnen oordeelt de natuur niet. Als je het even niet meer ziet zitten, is er altijd weer de natuur, als niet-beoordelende vriend.
De rustgevende effecten van de natuur hebben ook te maken met de vormen. De natuur zit vol met herhalende patronen of processen. Eenzelfde motief herhaalt zich op steeds kleinere schaal, zoals bijvoorbeeld een bloemkool; elke bloemkoolroos bestaat weer uit een kleiner roosje. Maar ook de takken van een boom herhalen zich steeds: een grote tak heeft kleine takken, en elke kleine tak heeft nog kleinere takjes. En zo herhalen wolken en kustlijnen zich ook.
Deze patronen trekken onze aandacht zonder dat het moeite kost; we zijn vertrouwd met het verwerken ervan. Ons overbelaste brein krijgt hierdoor rust.
Meer rust, meer ruimte en meer richting
Voor meer rust, ruimte, tijd en aandacht moet je dus in de natuur zijn. Daarom wandel ik met VIA IONOI niet in de stad, maar altijd in de natuur. Bij Rust & Tijd en Aandacht & Rust gaan we een week; om niet alleen maar te herstellen, maar om ook een grotere voorraad energie aan te leggen.
Bron
Berg, A. van den. (2024). Dichter bij de natuur. Vonk Uitgevers.