Blue Zones

Na Blue Monday (de derde maandag in januari) is het tijd voor de Blue Zones. Dit zouden de gezondste leefgebieden in de wereld zijn. Wat kunnen we leren van de Blue Zones?

De bewoners in de Blue Zones hebben een bepaalde levensstijl waarbij onder andere beweging, rust, verbinding met anderen, en een bepaald dieet centraal staan.

Dat dieet laat ik even voor wat het is. Met mate eten wil ik nog wel even noemen, omdat ‘met mate’ (niet alleen voor eten en drinken) heel benedictijns is.

Leefgewoonten van de gezondste en langstlevende mensen ter wereld liggen op andere gebieden.

Bewegen

De langstlevende mensen ter wereld zijn geen topsporters en gaan niet naar de sportschool. Ze leven in een omgeving die hen constant aanzet tot bewegen zonder erbij na te denken. Ze werken in hun tuin en hebben geen mechanische hulpmiddelen voor het huishouden en de tuin.

Oftewel, een dagelijks ommetje en de trap nemen in plaats van de roltrap of lift.

En hoe zit dat bij VIA IONOI?

Mijn deelnemers zijn evenmin topsporters, maar houden wel van wandelen in de natuur. Je hoeft dus echt geen ervaring te hebben met meerdaagse wandelingen.

Rust

Zelfs mensen in de Blue Zones ervaren stress, maar zij hebben routines om die stress kwijt te raken. Dat varieert van elke dag een paar momenten nemen om je voorouders te herdenken, te bidden, een dutje te doen, en een happy hour te houden.

Oftewel, niet 24/7 doorjakkeren, maar even terugschakelen in de hectiek van de dag.

En hoe zit dat bij VIA IONOI?

Wandelen in de natuur alleen al zorgt voor rust. Daar hoef je verder helemaal niets voor te doen. Onderweg hoef je niets te regelen, laat het over je heen komen: ik zeg waar we naartoe gaan, waar we eten, slapen, pauze houden, we lopen in stilte, en je wordt niet afgeleid door je telefoon.

Verbinding

De langstlevende mensen ter wereld ‘horen ergens bij’, of dat nu sociale kringen, vrienden en familie zijn die gezond gedrag ondersteunden of de juiste stam of een geloofsgemeenschap is. Op de een of andere manier committeren mensen zich aan elkaar en investeren daarin.

Oftewel, sociale netwerken beïnvloeden gezondheidsgedrag op een gunstige manier en zijn ‘besmettelijk’.

En hoe zit dat bij VIA IONOI?

We gaan wandelend in gesprek. In een ontmoeting met de ander, ontstaat het gesprek met jezelf. Noi, in IONOI, betekent ten slotte ‘wij’ in het Italiaans.

Doel

De een noemt het ‘ikigai’, de ander ‘plan de vida’. Het betekent het ‘waarom je 's ochtends wakker wordt’.

Oftewel, weten wat je doel is.

En hoe zit dat bij VIA IONOI en mijzelf?

Ik wil graag de wereld een beetje mooier kleuren: niet alleen blauw, maar ook rood, geel, zwart, wit, groen, oranje, paars, grijs, en alles wat daartussenin zit.

Vorige
Vorige

Wanneer stop jij?

Volgende
Volgende

Blue Monday, de meest depressieve dag van het jaar